Uncategorized

En smakebit på söndag

ensmakebit

Sommaren är förvisso inte slut, men En smakebit på söndag från Flukten fra virkeligheten är tillbaka efter sommaruppehållet. Roligt! Veckans bok hos mig är Björndansen av Roslund & Thunberg. Så här står det att läsa om den hos Adlibris:

En spännande kriminalroman som är Anders Roslund och Stefan Thunbergs första samarbete. Det är en bok baserad på händelserna kring Militärligan som kan ha varit en av de mest hänsynslösa och uppfinningsrika ligorna i Sveriges historia.

Smakprovet kommer från sidan 36 och ett rån ska just begås.

FEM ÖVER HALV SEX. Femton minuter kvar.
En resa i tystnad.
Var och en i sin kropp.
Anneli rättade till backspegeln, hon var lång när hon jämförde med sina få kvinnliga vänner, trots det betydligt kortare än Leo som satt bredvid henne i mellansätet och Jasper som satt i passagerarsätet vid den andra dörren. Rött. Stoppsignal, den sista före Farsta Centrum. Och i den tidiga kvällen omkring dem var det som om hon långsamt sögs in i det starka skenet, ju mer hon stirrade desto mer tog det tag i henne, förde bort henne.
Ett enda ögonblick. När hon hade bestämt sig.
Hon mindes det inte – men ville minnas det.
Ögonblicket när någon knuffat in detta i hennes liv, herregud, att för ett par år sedan ens ha försökt föreställa sig att hon skulle vara kapabel att vara del av det här, på väg att genomföra ett värdetransportrån.
Eller om det helt enkelt inte hade varit ett enda ögonblick – om det i stället var många olika små ögonblick som smälte samman och som hon inte märkte – kanske är det så att om någon en dag säger att det finns en vapenkassun i en skog, om någon annan sedan säger att den går att öppna och tömma, om ytterligare någon säger att om man har tömt en vapenkassun och har vapen kan man ju också råna med dem – kanske är det så att när man befinner sig bland sådana ögonblick blir man också sakta en del av dem. Ingen hade ju egentligen någonsin ställt frågan som hon rest sig upp och svarat ja på. Onormalt blir normalt, andras tankar blir mina tankar och plötsligt sitter en kvinna som heter Anneli och kör en bil med flak mot det enda hon inte tänkt sig. Och det var nog därför hon startade för häftigt när det röda blev gult och grönt, körde ryckigt på ett sätt hon aldrig annars gjorde med en gaspedal och en koppling och en växelspak som inte tycktes höra ihop.
Hon skakade. Inte så mycket, inte så att Leo märkte det, han hade ju för länge sedan krupit in i sig själv. Hon skakade eftersom hon aldrig varit så rädd förut, eller, kanske en gång när hon födde sin son, det hade ju varit precis som nu, att passera en gräns, att bestämma sig och veta att det andra livet inte finns längre.
– Där.
Leo pekade på trottoaren och lyktstolparna som kantade den, hon gissade på tvåhundra meter kvar till Farsta Centrum.
– Stanna precis emellan dom – där det är som mörkast.

Anders Roslund känner vi deckarläsare igen sedan tidigare då han skrivit om Ewert Grens tillsammans med Börge Hellström. Nu är det alltså dags för ett nytt samarbete, denna gång med Stefan Thunberg, och det är på Thunbergs erfarenheter boken bygger. Ha en trevlig söndag!

9789164204318_200_bjorndansen

Annonser

17 reaktioner till “En smakebit på söndag”

  1. Jeg har en bok av Roslund & Thunberg liggende som jeg ikke har fått begynt på. Jeg liker å lese bøker i riktig rekkefølge g tenker at du kanskje nettopp ga meg svaret på hvilken jeg skal begynne med 🙂 Ønsker deg en fin søndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.