Uncategorized

Mord och mandeldoft av Camilla Läckberg

Bild

Hösten 2013 firade Camilla Läckberg tio år som en av Sveriges bäst säljande författare. Detta firades med en jubileumsbok med utvalda noveller, Camillas deckarskola som funnits på hennes hemsida samt en längre intervju.

Novellerna är fyra till antalet, den första Drömmen om Elisabet, handlar om en kvinna som drömmer om att hennes make mördat sin förra hustru under en segeltur då en storm utbröt. Nu tror hon att kvinnan talar till henne och varnar henne för att samma sak kommer hända henne under seglatsen på Västkusten. Ett klaustrofobisk novell. Änkornas café handlar om en kvinna som startar ett café. Hon har själv blivit misshandlad av sin man, och känner nu igen den uppgivna och hunsade blicken hos sina kvinnliga kunder som är drabbade av samma öde. Då bjuder hon männen på en Änkans special…

En elegant död är en historia om girighet. Varför mördar man en kvinna som äger en liten secondhand butik i Fjällbacka? Och varför är hennes dotter så intresserad av de franska modeskaparnas kläder? Den sista berättelsen är mer av en kortroman, Snöstorm och mandeldoft heter den. Här får vi träffa Camillas polis Martin (som även förekommer i de andra böckerna). Han är på en isolerad ö utanför västkusten för att fira jul med sin nya flickvän och hennes familj. Det blir snöstorm och en person hittas mördad… En klassisk pusseldeckarhistoria i sann Agatha Christie-anda.

Den historia jag tycker bäst om och som fångar mitt intresse mest är Änkornas café. Där hinner hon verkligen med att berätta en viktig och fantasieggande historia i det korta format som novellen erbjuder. Och det är just det som är det svåra, hur fångar man sin läsare på 30 sidor istället för 300? Alice Munro vet hur, men inte så många andra. Camilla Läckberg väver ihop en samlingsbok som är helt okej som en stunds förströelse, och hennes trogna beundrarskara slukar den säkerligen med hull och hår. Intervjun och deckarskolan är ett roligt inslag, men intresserar säkerligen mest de som verkligen älskar hennes böcker. Har man inte läst något av henne tidigare tycker jag att man ska koncentrera sig på romanerna, inte på denna bok, för jag tror att de flesta författare kommer bäst till sin rätt i det långa formatet. Men samlingsboken får godkänt som en stunds kravlös underhållning.

Boken finns hos bland annat Adlibris och Bokus.

Betyg 3 av 5

 

Annonser

2 reaktioner till “Mord och mandeldoft av Camilla Läckberg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.